Adatmentés

Sérült, hibás adathordozó adatmentése

MEREVLEMEZ, WINCHESTER, HDD adatmentés:
– Kattogó külső- vagy belső merevlemez esetén nagy valószínűséggel mechanikai hibáról beszélhetünk, aminek az oka leesés, ütődés, vagy egyszerűen az eszköz elhasználódása, gyártási hibája lehet. Az ütemes kattogást az okozza, hogy a merevlemez belsejében lévő író-olvasó fejszerelvény folyamatosan pásztázza az adatterületet, de nem talál értékelhető adatokat. Ez főként a fejszerelvény sérülése vagy hibája, hibás szektorok, sérült lemeztányér vagy elektronikai hiba miatt fordulhat elő. Az adatmentést laborban, tiszta térben, az eszközt megbontva fejszerelvény- vagy lemeztányér átemeléssel, elektronikai- és szoftveres módosításokkal végezzük a legtöbb esetben.

– Nem észlelhető külső merevlemez esetén, ha halljuk működni az eszközt, akkor a kattogó merevlemeznél ismertetett hibák valamelyike, illetve egyéb szoftveres problémák fordulhatnak elő. Ha teljesen hangtalan az eszköz, akkor elektronikai hibával, illetve a forgató motor megszorulásával állhatunk szemben. Az esetek egy részében megbontás nélkül menthetőek az adatok, nagyobb eséllyel viszont laboros beavatkozás szükséges.

PENDRIVE, MEMÓRIAKÁRTYA adatmentés:
– Formázást ajánl sok esetben a számítógép, ha a pendrive vagy memóriakártya nem megfelelően működik. Nagyon fontos, hogy ne formázzuk le ilyenkor az eszközt, hanem leválasztás után juttassuk szakértő kezekbe. Ennél a hibajelenségnél jó eséllyel menthetőek az adatok, ám szakszerűtlen mentési kísérlettel akár végleg elérhetetlenné teheti fájljait.
Az adatmentést megfelelő, professzionális célhardverekkel és szoftverekkel végezzük.

– Meghajtó hibáról akkor beszélünk, ha az eszközt érzékeli a gép, de a meghajtók között nem jelenik meg a pendrive vagy memóriakártya betűjele, illetve hibás méretű, vagy üres kötetként szerepel ott. Ezt okozhatja a partíciós tábla hibája, illetve egyéb szoftver- vagy hardverprobléma. A hozzá nem értő mentési kísérlet ebben az esetben is helyreállíthatatlan hibákhoz vezethet.

– Nem észlelhető pendrive vagy memóriakártya esetén minden bizonnyal fizikailag sérült vagy chip-hibás eszközzel állunk szemben. Bármilyen is legyen a pendrive vagy memóriakártya állapota, nálunk jó kezekben van. Súlyosan sérült, megégett, kettétört eszközről is több ízben hajtottunk már végre sikeres mentést.

SSD adatmentés:
– Formázást ajánl sok esetben a számítógép, ha az SSD – a fent leírt pendrive esetéhez hasonlóan – nem megfelelően működik. Nagyon fontos, hogy ne formázzuk le ilyenkor az eszközt, hanem leválasztás után juttassuk szakértő kezekbe. Ennél a hibajelenségnél jó eséllyel menthetőek az adatok, ám szakszerűtlen mentési kísérlettel akár végleg elérhetetlenné teheti fájljait. Az adatmentést megfelelő, professzionális célhardverekkel és szoftverekkel végezzük.

– Meghajtó hibáról akkor beszélünk, ha az eszközt érzékeli a gép, de a meghajtók között nem jelenik meg az SSD betűjele, illetve hibás méretű, vagy üres kötetként szerepel ott. Ezt okozhatja a partíciós tábla hibája, illetve egyéb szoftver- vagy hardverprobléma. A hozzá nem értő mentési kísérlet ebben az esetben is helyreállíthatatlan hibákhoz vezethet.

– Nem észlelhető SSD esetén minden bizonnyal fizikailag sérült vagy chip-hibás eszközzel állunk szemben.

– Bármilyen is legyen az SSD állapota, nálunk jó kezekben van. Súlyosan sérült, megégett, kettétört eszközről is több ízben hajtottunk már végre sikeres mentést.

MOBILTELEFON, TABLET adatmentés:
– Sikertelen szoftverfrissítés a legtöbb esetben ahhoz vezet, hogy működésképtelenné válik a készülék, így az adatokhoz sem lehet hozzáférni. Az esetek nagyobbik részében szakszerű beavatkozással menthetőek az adatok, legyen az fotó, névjegyzék, üzenet, vagy egyéb, a készüléken tárolt fájl.

– Leesett, összetört mobiltelefon vagy tablet adatait szintén megmentjük, legyen akár összetört kijelző, sérült alaplap vagy bármi más probléma.

– Elázott, beázott eszköz adatmentése sok esetben összetett feladat, ám laborunk felkészült ezekre az esetekre is, és rendszerint hajtunk végre 100%-os mentést ilyen készülékekről is.

– Bootloop-os eszköz adatmentése a legtöbb esetben kivitelezhető. A sikeresség valószínűsége függ a a meghibásodás okától, és az adott készüléktípustól.

– Nem kapcsol be a mobiltelefon vagy tablet, ha nem veszi fel a töltést, hibás az akkumulátor, vagy szoftverprobléma merül fel. Hibafeltárás után cégünk elvégzi az adatmentést.

Elveszett, törölt adat visszaállítása

TÖRLÉS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Ha a lomtárból is eltávolítottuk fájljainkat, akkor is van lehetőség a visszaállításra. Fontos, hogy amint észlelte a bajt, ne használja tovább számítógépét és ne próbálkozzon otthoni módszerekkel a visszaállításra, mert adatai végleg helyreállíthatatlanná válhatnak.

– Ha digitális fényképező vagy kamera menüjéből törölt képeket vagy videókat, akkor a memóriakártyát el kell távolítani, de semmiképpen nem szabad csatlakoztatni otthoni számítógéphez, mert minden mappaművelet, amit a gép végez a memóriakártyán, az adatok visszaállíthatóságának esélyét csökkenti. Javasolt a kártya szakértő kezekbe juttatása.

FELÜLÍRÁS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Ha egy meglévő fájlt véletlenül felülírunk, és szeretnénk hozzáférni az eredeti tartalmához, nincs más dolgunk, mint kikapcsolni a gépet vagy leválasztani az adathordozót és bejuttatni laborunkba. Amennyiben a felülírást követően nem használja az eszközt és nem kísérel meg otthoni módszerekkel adatvisszaállítást, a felülírt fájl jó eséllyel visszaállítható.

FORMÁZÁS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Ha értékes adatait egy véletlen vagy meggondolatlan formázás miatt elveszíti, azokat cégünk szakszerű módszerekkel visszaállítja. Ebben az esetben is fontosos, hogy a formázást követően lehetőség szerint ne történjen más művelet. Ha mégis, akkor olvassa el az Újratelepítés pontunkban leírtakat.

ÚJRATELEPÍTÉS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Operációs rendszer újratelepítése után – még ha az előző fájlrendszer le is lett formázva – jó eséllyel menthetőek régebbi adatok, ám fontos, hogy az új operációs rendszerrel mennyit működik a számítógép. Minél több használattal telt óra vagy nap múlik el, annál inkább csökken az adatok visszaállíthatóságának esélye.

PARTÍCIONÁLÁS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Újrapartícionált meghajtó esetében is van lehetőség a korábbi adatok visszaállítása, de sok múlik azon, hogy a partícionálást követően még milyen egyéb, az adatok menthetőségének szempontjából nem kívánatos műveletek történtek.

VÍRUSTÁMADÁS utáni adatmentés, adatvisszaállítás:
– Különféle vírusok különféle, súlyos problémákat okozhatnak az adatainknak. Letörölnek, elrejtenek fájlokat, blokkolják számítógépünk használatát, működésképtelenné teszik az operációs rendszert, sőt, titkosíthatják fájljainkat, váltságdíjat követelve. Fontos tudni, hogy az utóbbi esetben a váltságdíj megfizetése után sem történik semmi, az adatok továbbra is titkosítva maradnak. Bármilyen kárról is legyen szó, cégünk rendszeresen sikerrel állít helyre adatokat súlyosan fertőzött eszközökről is.